Definita cuvantului cvadri
CVÁDRI- Element prim de compunere savantă cu semnificația „(de) patru (ori)”. [Var. cuadri-, cvadra-, cvadru-, scris și quadri-. / < lat., fr. quadri- < lat. quattuor – patru].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu cvadri
cercuri mici (le corespunzatoare paralelelor sferice care rezulta din intersectia sferei cu planul perpendiculare pe suprafata acesteia si respectiv pe diametrul ei) de pe sfera si imaginile lor de pe harta Vezi definitia »
BATHORI, familie de nobili maghiari din Transilvania. Mai importanți: 1. Ștefan B., voievod al Transilvaniei (1479-1493); a participat la lupta de la Cîmpul Pîinii (1479) împotriva turcilor. 2. Ștefan B., voievod (1571-1576), apoi principe (1576-1583) al Transilvaniei și rege al Poloniei (1575-1586). A dus o politică de supunere față de turci. 3. Sigismund B., principe al Transilvaniei (1581-1597, 1598-1599, 1601). A aderat la Liga Sfîntă; considerîndu-se suzeran al Moldovei și Țări Românești, a susținut lupta împotriva turcilor; a fost înfrînt decisiv la Guruslău (1601) de Mihai Viteazul. 4. Andrei B., cardinal și principe al Transilvaniei (1599). A fost învins de Mihai Viteazul la Șelimbăr (1599). Vezi definitia »
BARI, oraș în SE Italiei (Apulia), port la M. Adriatică; 355,4 mii loc. (1988). Centru comercial și ind. (prelucr. petrolului și lemnului, oțeluri, mat. de constr., produse textile și alim.). Șantiere navale. Universitate. Monumente: biserica San Nicolo și catedrala San Savino (sec. 11-12). Muzee. Vezi definitia »
zori1 s. m. pl. / s. f. pl., art. zórii / zórile Vezi definitia »
ZĂRÍ, zăresc, vb. IV. 1. Tranz. A vedea (ceva) slab, vag, nedeslușit (din cauza depărtării sau a întunecimii); a întrezări. ◊ Expr. A zări ca prin sită (sau ca printr-o pânză) = a vedea numai conturul obiectelor, fără a distinge bine forma și culoarea, a vedea neclar, confuz. ♦ A vedea (ceva) numai în treacăt, în fugă. ♦ Intranz. și refl. impers. (Rar) A vedea. 2. Tranz. A observa, a băga de seamă, a descoperi pe cineva sau ceva; a remarca. 3. Refl. A se arăta, a se ivi; a apărea, a se vedea. ◊ Expr. A se zări de ziuă = a se face ziuă, a se revărsa zorile, a se lumina de ziuă. (Rar) A se zări de lună = a apărea, a ieși luna. 4. Intranz. (Pop.) A străluci, a lumina. – Din zare. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z