Definita cuvantului șurub
ȘURÚB, șuruburi, s. n. 1. Tijă cilindrică de lemn sau de oțel, filetată, care servește la asamblarea a două ori a mai multor piese sau care transmite, transformă sau utilizează în diverse feluri mișcarea de rotație într-un mecanism. ◊ Loc. adv. În șurub = în formă de cerc sau de spirală. ◊ Expr. A-i face (cuiva) un șurub prin cap = a-i apuca (cuiva) șuvițe de păr din cap, răsucindu-le și trăgând de ele. A strânge șurubul = a întrebuința mijloace de constrângere față de cineva. 2. Nume dat unor unelte, dispozitive etc. care au ca parte componentă un șurub sau care se manevrează prin răsucire. ♦ Fig. Vârtej de apă. [Var.: șurúp s. n.] – Din germ. dial. Schrube.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu șurub
FOTOCLÚB s. n. club de fotoamatori. (< foto1- + club) Vezi definitia »
CARÚB s.m. (Bot.) Carubier. [< it. carrubo]. Vezi definitia »
urlaub, s.n. „(îrg.) concediu militar, permisie”; MDA îi dă ca dată de atestare anul 1926, dar figurează și între-un text anterior, Constantin Diaconovici Loga, Epistolariul românesc, Buda, 1841: „Un ofițir mulțemește la șeful său (care poate fi general sau oberșter) pentru că i-au dat îngăduință (urlaub) de a merge în patria sa”, p. 86 (<germ. Urlaub, MDA) Vezi definitia »
sub forma de spirala, produsa prin actiunea de rasucire (de exemplu, in cazul fracturii spiroide, produsa prin mecanismul de rasucire, fractura, fiind indirecta, apare la distanta de zona de contact a agentului traumatic). Vezi definitia »
SCRUB s. n. brusă din Australia centrală cu tufărișuri xerofite. (< engl. scrub) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z